Type Here to Get Search Results !

Κύμα φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό

Περίπου 10% των επιστημόνων που ζουν στην Ελλάδα βρήκαν δουλειά έξω«Κι αυτό δεν οφείλεται στο ότι έχουμε πολλούς πτυχιούχους, όπως λέγεται, γιατί ο μέσος όρος πτυχιούχων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερος από το μέσο όρο πτυχιούχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στους 139.000 υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι Ελληνες πτυχιούχοι που αναζήτησαν και βρήκαν την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα του 2011. Συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν για το πού έχει φτάσει ο αριθμός σήμερα. Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, Λόη Λαμπριανίδη, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Σε τρεις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι πτυχιούχοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, από το 2008 ώς το 2013 παρατηρήθηκε αύξηση των Ελλήνων ενδιαφερομένων από 40% ώς 70%. Παράλληλα, προσθέτει ο Λ. Λαμπριανίδης, έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον καθηγητών πανεπιστημίου που τα τελευταία δύο χρόνια είτε φεύγουν στο εξωτερικό για ένα διάστημα από 1 ώς 3 χρόνια είτε παραιτούνται από τις θέσεις τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί βρήκαν ή τους προσφέρθηκε καλύτερη θέση με καλύτερους όρους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Αν και πριν από 10 χρόνια η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων ήταν θέμα επιλογής, σήμερα πλέον οι Ελληνες πτυχιούχοι δεν έχουν μέλλον στη χώρα, καθώς η ελληνική οικονομία δεν προσανατολίζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για πτυχιούχους και ανάπτυξη του επιστημονικού τομέα. «Υπάρχει αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην Ελλάδα και μειωμένη ζήτηση πτυχιούχων από την ελληνική οικονομία», τονίζει ο Λ. Λαμπριανίδης. «Κι αυτό», προσθέτει, «δεν οφείλεται στο ότι έχουμε πολλούς πτυχιούχους, όπως λέγεται, γιατί ο μέσος όρος πτυχιούχων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερος από το μέσο όρο πτυχιούχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η Ελλάδα κατατάσσεται 21η σε 30 χώρες της Ευρώπης ως προς τον αριθμό των επιστημόνων ανά κάτοικο. Αντίθετα, πολλές άλλες χώρες έχουν δημιουργήσει πολιτική προσέλκυσης πτυχιούχων. «Κάτι που επίσης τους συμφέρει, γιατί δεν πληρώνουν για να τους εκπαιδεύσουν, αλλά τους παίρνουν έτοιμους», επισημαίνει. «Συγκεκριμένα, η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα παρέχει στην ιστοσελίδα της πολλές και πολύ καλές πληροφορίες για τους Ελληνες που ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά στη Γερμανία». Σύμφωνα με την έρευνα του Λ. Λαμπριανίδη, οι 139.000, στους οποίους υπολογίζονται οι Ελληνες επιστήμονες που βρήκαν δουλειά στο εξωτερικό, αποτελούν το 9,5%-11% του συνολικού αριθμού των επιστημόνων που ζουν στην Ελλάδα. Αλλά η ισοδύναμη απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί αυτοί έκαναν πολυετείς σπουδές και σε πολύ καλά πανεπιστήμια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ