Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: «Δυστυχώς φέτος είμαστε χειρότερα από πέρσι»


Η Πάτρα πέρυσι έζησε έναν ακόμα πύρινο εφιάλτη που κατέκαψε τη βόρεια πλευρά της πόλης και από θαύμα και από την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν θρηνήσαμε θύματα και καταστροφές στην ιδιωτική περιουσία. Οι πυροσβέστες με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες για να μην έρθουν τα χειρότερα.
Το πάθημα ωστόσο φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα για την κεντρική εξουσία, καθώς η νέα αντιπυρική περίοδος που ξεκινά βρίσκει το πυροσβεστικό σώμα στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι, όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Βασίλης Φερτάκης, Πρόεδρος των Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και μέλος του Δ.Σ. της πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας Αρχιπύραρχο Αθανάσιο Μαργαλιά, ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2013 από την 1η Μαΐου, ενώ η πυροσβεστική δίνει ιδιάιτερο βάρος στην ενεργοποίηση των πολιτών.
«Δυστυχώς φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι και πάλι οι πυροσβέστες με το φιλότιμο θα προσπαθήσουν ν΄ανταπεξέλθουν. Το μόνιμο προσωπικό είναι λιγότερο από πέρυσι λόγω των συνταξιοδοτήσεων ενώ και τα κονδύλια για τη συντήρηση του των οχημάτων είναι μειωμένα. Γίνονται τα απολύτως απαραίτητα». αναφέρει o Πρόεδρος των Πυροσβεστών. Όπως εξηγεί ο κ. Φερτάκης, στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα το μόνιμο προσωπικό λόγω των συνταξιοδοτήσεων είναι μειωμένο περίπου 15 – 20%, σε σχέση με πέρυσι και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς πολλές αποστρατείες γίνονται από την άνοιξη και μετά.Επιπρόσθετα, άλυτο παραμένει το θέμα των πενταετούς υποχρέωσης πυροσβεστών οι οποίοι, όπως εξηγεί, δεν είναι μισθολογικά ίσοι με τους μόνιμους και δεν προβλέπεται να κάνουν υπερωρίες, να εργάζονται αργίες και νύχτες, με ότι αυτό συνεπάγεται στην πράξη όταν υπάρχουν σε εξέλιξη μεγάλες φωτιές.Την ίδια ώρα τα κονδύλια για τη συντήρηση κι επισκευή των ήδη πεπαλαιωμένων οχημάτων είναι λιγότερα από την περσινή χρονιά.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των πυροσβεστών η πλειοψηφία των οχημάτων στις υπηρεσίες της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας παλαιότητας 15 – 25 ετών, με αποτέλεσμα συχνά να παρουσιάζονται βλάβες.
«Η πολιτεία έκανε την αναδιοργάνωση με στόχο δημοσιονομικό γι’αυτό και ήθελε να κλείσει υπηρεσίες, όπως η 6η ΕΜΑΚ, με έδρα την Πάτρα. Δεν ήθελε να ενισχύσει τις υπηρεσίες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φερτάκης.
Επιπρόσθετα, πενιχρά είναι και τα κονδύλια για την αντιπυρική προστασία του Δήμου της Πάτρας. Παρ' ότι πέρυσι η Πάτρα δοκιμάστηκε άγρια από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην βόρεια πλευρά της το Υπουργείο Εσωτερικών θεώρησε ότι... 130.000 ευρώ αρκούν φέτος για την αντιπυρική θωράκιση ενός Δήμου με τεράστια γεωγραφική επικράτεια.
Ενεργοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών μέσα από δύο άξονες
Όπως αναφέρει στο thebest.gr o Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας Αρχιπύραρχος Αθανάσιο Μαργαλιάς, "έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού, οι εκπαιδεύσεις του πυροσβεστικού προσωπικού, οι έλεγχοι δρόμων του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου και ο έλεγχος διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των διατιθέμενων πηγών υδροληψίας. Επίσης στο προηγούμενο διάστημα εντάθηκαν οι επαφές της Υπηρεσίας με τους λοιπούς εμπλεκόμενους στην αντιπυρική προστασία φορείς, για τον καλύτερο συντονισμό δράσεων και ενεργειών τόσο με διμερείς συνεργασίες όσο και μέσα από την σύγκλιση των αρμοδίων οργάνων Σ.Ο.Π.Π. (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) Περιφ. Ενότητας Αχαΐας και Σ.Τ.Ο. (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) των Δήμων της Αχαΐας".
Επιπρόσθετα αναλύει τους άξονες της ενεργοποίησης των πολιτών."Πέρα από τα παραπάνω η Πυροσβεστική Υπηρεσία εστιάζει το ενδιαφέρον της και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών μέσα από δύο άξονες.
Πρώτος άξονας είναι ο ενεργός ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι εθελοντικές οργανώσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αντιπυρική προστασία την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, μέσα από την διεξαγωγή προγραμματισμένων περιπολιών ή επιτηρήσεων σε προκαθορισμένες από την πυροσβεστική περιοχές και θέσεις, τις επικίνδυνες ημέρες και ώρες, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ