Type Here to Get Search Results !

Πολυεθνικές επενδύουν σε ελληνικά μυαλά - Πόλος έλξης η Πάτρα


Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ιδίως στον χώρο της έρευνας και ανάπτυξης, υπάρχουν και άλλες περιοχές όπου έχουν αρχίσει να εξελίσσονται σε πόλο έλξης σχετικών επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες. Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή της Πάτρας, όπου οι εκεί πανεπιστημιακές σχολές προσφέρουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό κυρίως στον χώρο της μικροηλεκτρονικής.
Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή, 3 πολυεθνικές, η μία εκ των οποίων είναι ο κορεατικός κολοσσός που ακούει στο όνομα Samsung, να έχουν δημιουργήσει κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή της Πάτρας πολύ κοντά στον χώρο του πανεπιστημίου. Παράλληλα, υπάρχουν επαφές για την προσέλκυση και άλλων διεθνών εταιρειών, ιδίως από τη Γερμανία, προκειμένου να δημιουργήσουν εκεί κέντρα σχεδιασμού νέων προϊόντων.
«Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί στον τομέα της έρευνας και είναι περισσότερο ευέλικτοι σε σχέση με τους υπόλοιπους ερευνητές» σημειώνει στην «ΗτΣ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και γενικός διευθυντής του Corallia Clusters Initiative, του πρώτου στην Ελλάδα συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας, Βασίλειος Μακιός (Φωτ). «Αυτή η ευελιξία των Ελλήνων είναι ένας από τους λόγους που Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Κορεάτες έχουν επενδύσει στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό», σημειώνει ο καθηγητής.

Επένδυση
Η πρώτη επένδυση σε ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα είχε γίνει το 1999 από την αμερικανική Atmel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργαστών παγκοσμίως. Το κέντρο της Atmel στην Πάτρα ήταν υπεύθυνο για πολλές καινοτομίες στον χώρο των ασύρματων λύσεων αλλά η αμερικανική εταιρεία αποχώρησε -για διάφορους λόγους- από την Πάτρα, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει μία επένδυση 20 εκατ. δολαρίων. Όμως, υπήρχε ήδη η μαγιά και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν εταιρείες όπως η Nanoradio, η οποία έχει δημιουργήσει έναν εξαιρετικά μικρό σε μέγεθος και σε κατανάλωση ενέργειας ασύρματο chip.
Τη Nanoradio αγόρασε πρόσφατα η Samsung, η οποία δημιούργησε ένα κέντρο σχεδιασμού, το οποίο σκοπεύει να επεκτείνει άμεσα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της Πάτρας. Σημειωτέον πως η Nanoradio φιλοξενείται στο Patras InnoHub, μία πρωτοβουλία του Corallia, όπου στεγάζει συνολικά 25 εταιρείες με καινοτόμα προϊόντα μικροηλεκτρονικής και όχι μόνο.

Ερευνητικό κέντρο
Ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα έχει η αμερικανική Bytemobile, άγνωστη μεν στο ευρύ κοινό αλλά μία από τις κορυφαίες στον κόσμο στον χώρο των λύσεων διαχείρισης δεδομένων με πελάτες τους κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Η Bytemobile εξαγοράστηκε πέρσι έναντι 1 δισ. δολ. από τη Citrix, αλλά η τελευταία παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αποφάσισε να επεκταθεί και το υπάρχον προσωπικό αναμένεται να φθάσει τα 70-80 άτομα, από 57 άτομα που ήταν.

Μία τρίτη επένδυση έχει γίνει από τη γερμανική Dialog Semiconductor, από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη στον χώρο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (integrated circuits), η οποία όταν αγόρασε την ολλανδική Sitel βρέθηκε να διαθέτει και ένα ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα. Οι Γερμανοί, παρά την κρίση, αποφάσισαν να επενδύσουν και να το ενισχύσουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ