Type Here to Get Search Results !

Στα αζήτητα τα περίπτερα στην Πάτρα

Στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας έχουν καταγραφεί 64 θέσεις περιπτέρων, εκ των οποίων τα 26 έχουν κλείσει.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ούτε με μηνιαίο μίσθωμα 50 ευρώ δεν ενοικιάζονται τα περίπτερα στην Πάτρα, όπως τουλάχιστον αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια δημοπρασίας που πραγματοποίησε ο δήμος, μετά την αποξήλωση «σχολαζόντων» περιπτέρων και τη δημιουργία νέων θέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πατρέων Γ. Σιγαλό, ολοκληρώθηκε η αποξήλωση τουλάχιστον 23 περιπτέρων των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν φύγει από τη ζωή. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τον νόμο, η ιδιοκτησία του περιπτέρου περνάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχέτως εάν υπάρχει κληρονόμος. Μετά την αποξήλωση οι θέσεις που καταργήθηκαν αντικαταστάθηκαν με νέες σε άλλα σημεία της Πάτρας και ξεκίνησε η διαδικασία της δημοπρασίας, προκειμένου να επιλεγούν οι ενοικιαστές για το 70% των περιπτέρων, ενώ για το υπόλοιπο 30%, οι άδειες προβλέπεται να δοθούν σε άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνους, πολύτεκνους κ.ά.

Ομως, σύμφωνα με τον διευθυντή Τοπικής Οικονομίας του δήμου, κ. Λάμπη Θεοδωρόπουλο, ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ενοικίαση περιπτέρου, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που το μηνιαίο μίσθωμα έφθανε μόλις τα 50 ευρώ. Μάλιστα, όπως εξήγησε, η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος αποδίδεται στην οικονομική κρίση, αφού ο τζίρος των περιπτέρων έχει πέσει κατακόρυφα, κάνοντας ασύμφορη έστω και μια τόσο μικρή επένδυση. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενοικιαστή περιπτέρου, ο οποίος αν και είχε μισθωτήριο συμβόλαιο μέχρι το 2018 πήγε και το παρέδωσε στον δήμο, αφού όπως ανέφερε δεν μπορούσε να το λειτουργήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο μέσα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας έχουν καταγραφεί 64 θέσεις περίπτερων, εκ των οποίων τα 26, δηλαδή ποσοστό 40%, «σχολάζουν».
Μία από τις βασικές αιτίες της μείωσης του τζίρου είναι η πτώση του ποσοστού κέρδους στην πώληση καπνικών προϊόντων και καρτών κινητής τηλεφωνίας, που πλέον έχει φθάσει περίπου στο 3%. Επιπρόσθετα, όσον αφορά την πώληση καπνικών προϊόντων, αρνητικό ρόλο έχει παίξει η πώληση λαθραίων τσιγάρων και καπνού. «Κάποτε στα περισσότερα περίπτερα εργάζονταν δύο και τρία άτομα και έβγαινε μεροκάματο για όλους, όμως σήμερα μπορεί να απασχολείται μόνο ο “ιδιοκτήτης”», ανέφεραν στην «Κ» ενοικιαστές περιπτέρων. Μάλιστα όπως τόνιζαν, σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι κάθονται ακόμα και 16 ώρες προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.Εκτός όμως των «σχολαζόντων» περιπτέρων υπάρχει και μία άλλη κατηγορία περιπτέρων που δημιουργούν, λόγω θέσης, προβλήματα, κυρίως στην κίνηση των πεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, πρόκειται για περίπτερα τα οποία για παράδειγμα είτε καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να μένουν μόνο λίγα εκατοστά πλάτος για να διέλθει ο πεζός, είτε αποτελούν εστία μόλυνσης, λόγω του λουκέτου. Ομως, για να προχωρήσει ο δήμος στην επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να συνταχθεί από κοινού έκθεση με την Τροχαία, αλλά εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ