Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Δεν απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ δημοτικά έργα


Όλα τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα των δήμων που έχουν συμβασιοποιηθεί  και υλοποιούνται  μέσω του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, ΕΕΤΑΑ Α.Ε., τελικά, θα χρηματοδοτηθούν πλήρως υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 και ως εκ τούτου οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες απορρόφησης και υλοποίησης των εν λόγω έργων.
Η αίσια αυτή έκβαση του θέματος, ήρθε μετά από εργώδεις προσπάθειες ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ και δίμηνες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Έτσι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να παγώσουν ή να μείνουν μισοτελειωμένα έργα δήμων  που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ειδικότερα στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ Α.Ε, έχουν ενταχθεί 199 έργα συνολικού προϋπολογισμού ένταξης ύψους 423.555.492 ευρώ. Από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί πλήρως ή μερικώς 156 έργα, εκ των οποίων τα 13 ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».
Ο συνολικός προϋπολογισμός των μέχρι σήμερα συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται  σε 196.078.922 ευρώ. Ωστόσο με μία εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του ΕΣΠΑ κ. Γιαννούση στα μέσα Ιουλίου ζητήθηκε από την ΕΕΤΑΑ, ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης,  να απεντάξει την πλειονότητα των 199 έργων, ενώ  μείωνε και τις διαθέσιμες πιστώσεις στα 80.263.731 ευρώ, μείωση κατά 80%, προκαλώντας αβεβαιότητα για τη συνέχιση με τον μεγάλο αριθμό των νομικών δεσμεύσεων λειτουργώντας ανασταλτικά τόσο για τους ΟΤΑ, όσο και την εν γένει απορρόφηση.
Έτσι μετά τις διαπραγματεύσεις, εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση των 156 συμβασιοποιημένων έργων,  προϋπολογισμού ύψους 196 εκ. ευρώ καθώς και των 23 έργων που βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης, με προϋπολογισμό υλοποίησης περίπου 40,2 εκ. ευρώ, αλλά αυτά τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, διαφορετικά δεν θα αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις οι ίδιοι οι δήμοι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ