Type Here to Get Search Results !

Οι μικρομεσαίοι... επιμορφώνονται - 90 επιχειρήσεις στο Δίκτυο του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Πάτρα: Οι μικρομεσαίοι... επιμορφώνονται - 90 επιχειρήσεις στο Δίκτυο του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ  Το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ της Δυτικής Ελλάδας έχει επιμορφώσει πάνω από 50.000 επαγγελματίες
 
Δυναμική θέση στο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κατέχει η Πάτρα, η οποία έναν χρόνο πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, έχει ξεπεράσει το στόχο των 80 επιχειρήσεων φθάνοντας ήδη στις 90!
Παράλληλα, στον τομέα της κατάρτισης τα τελευταία τρία χρόνια το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ της Δυτικής Ελλάδας έχει επιμορφώσει πάνω από 50.000 επαγγελματίες και επιχειρηματίες σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο, ενώ το 2014 μόνον στην Πάτρα προσφέρθηκαν πάνω από 500 θέσεις αμειβόμενης κατάρτισης, σε ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους μικρών επιχειρήσεων.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδριακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) αναπτύσσοντας τις δράσεις υποστήριξης των ΜμΕ σε επίπεδο συμβουλευτικής υποστήριξης, καινοτομίας και τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης, το πρωί της Κυριακής 23 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του FORUM Ανάπτυξης 2014, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «Αστήρ».
Ο υπεύθυνος του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Δυτικής Ελλάδας Νίκος Μπαρδάκης στο χαιρετισμό του έδωσε το στίγμα των προσπαθειών της διοίκησης λέγοντας πως «προσπαθούμε εμπράκτως να είμαστε δίπλα στην επιχείρηση, δίνοντας μεγάλη σημασία στην δια βίου μάθηση και την εκπαίδευση των ΜμΕ» και κάλεσε τους επιχειρηματίες να αφιερώσουν χρόνο για την κατάρτιση και εξειδίκευση.
«Η δια βίου μάθηση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για τις επιχειρήσεις, καθώς αλλάζει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία. Η ενημέρωση γύρω από βασικά θέματα είναι αναγκαία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε που η μικρή επιχείρηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο των σκληρών μέτρων. Η μόνη λύση για την επιβίωση των ΜμΕ βρίσκεται στην ενσωμάτωση της γνώσης και καινοτομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο υπεύθυνος Δικτύου Επιχειρηματικότητας ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και συντονιστής της εκδήλωσης Ηλίας Γεωργόπουλος, ανακοίνωσε τους στόχους του για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2013- 2020, διεκδικώντας – όπως είπε- επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία θα υποστηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις.
Σήμερα, το Δίκτυο με τους 130 συμβούλους του υποστηρίζει 717 επιχειρήσεις (έχουν υποβάλλει αίτηση 900), κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, καλύπτοντας 16 θεματικά πεδία.
Το σημαντικότερο, όμως, έργο του συμβούλου, σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, πέραν των εφικτών λύσεων που θα καταθέσει μέσω ενός επιχειρησιακού πλάνου για την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών, είναι ότι θα προβεί στην απεικόνιση της «ταυτότητας» της επιχείρησης, κάτι που ενδιαφέρει τις τράπεζες αλλά και τους τεχνοκράτες.
«Είναι πολύ λίγες επιχειρήσεις σήμερα που έχουν ένα επιστημονικό προφίλ, το οποίο όμως είναι αναγκαίο για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Γι’ αυτό και η πρότασή μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι να επικεντρωθούμε σ’ αυτό», επισήμανε ο κ. Γεωργοπούλος.
«Ξεπεράσαμε τον ποσοτικό αλλά και τον ποιοτικό μας στόχο», επισήμανε η Ευανθία Αθανασοπούλου, συντονίστρια του Δικτύου Επιχειρηματικότητας Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου, προέβη στην αποτίμηση της λειτουργίας του Δικτύου στην περιοχή Πάτρας, που καλύπτει την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Λευκάδα, έχοντας στο δυναμικό του έντεκα συμβούλους.
Οι περισσότερες αιτήσεις για δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στις ΜμΕ προήλθαν από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Μεσσηνία, την Αργολίδα, την Ηλεία, τη Λακωνία, ενώ δύο αιτήσεις από το νομό Λευκάδας και αφορούσαν επιχειρήσεις, π.χ. κέτερινγκ, ζαχαροπλαστεία, λιανικού εμπορίου, ξενοδοχεία, κρεοπωλεία, κ.ά. Το 50% αυτών έχουν συμπληρώσει τα 10 χρόνια «ζωής» και το 30% λειτουργούν από 3-10 χρόνια.
Το 70% των επιχειρηματιών ζητούν συμβουλευτική στα θέματα οργάνωσης και μάρκετινγκ (πωλήσεις ή προώθησης προϊόντων),  ενώ για θέματα ποιότητας αλλά και βιωσιμότητας το ποσοστό ανέρχεται στο 10%. Επίσης, στο Δίκτυο συμμετείχαν επιχειρήσεις με καθαρά οικογενειακή δομή σε ποσοστό της τάξεως 50% και ο μέσος ετήσιος τζίρος τους ανέρχεται στα 35.000 ευρώ.
«Η προσέλευση στο Δίκτυο μεγαλώνει και αυτό δείχνει την συνειδητή προσπάθεια των ΜμΕ για βελτίωση των υπηρεσιών τους, διάθεση για εκσυγχρονισμό και όραμα για το μέλλον», ανέφερε συμπερασματικά η κυρία Αθανασοπούλου.  
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Αλέξης Πλέσσας, προϊστάμενος του παραρτήματος ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Δυτ. Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ κατά την 20ετή λειτουργία του και η κατάρτιση των επαγγελματιών και των ΜμΕ σήμερα.
«Η κατάρτιση με όρους ποιότητας είναι σίγουρος και ασφαλής τρόπος για την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας την «βεντάλια» των προγραμμάτων που θα «τρέξουν» εντός του 2015, τα οποία είναι δωρεάν και απευθύνονται σε αυταπασχολούμενους αλλά και σε ανέργους. 
Τόνισε πως υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα για πολλές κατηγορίες επαγγελματιών τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 και από τους 6.000 συμμετέχοντες οι 2.000 θα πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.
Από τον Ιανουάριο του 2015, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν σεμινάρια συνδικαλιστικής ενημέρωσης και επιμόρφωσης, που θα απευθύνονται σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους ή στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θα «τρέξουν» κι άλλα προγράμματα όπως δια βίου εκπαίδευσης για εργοδότες αυτααπασχολούμενους, εργαζόμενους, συμβοηθούντα μέλη, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτά.
Στο τέλος, οι παρευρισκόμενοι μέσα από τις ερωτήσεις – παρεμβάσεις τους κατέθεσαν πως είναι αναγκαία η υποστήριξη του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ για να μπορέσουν οι μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν μέσα στην κρίση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ