Type Here to Get Search Results !

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από το περίφημο ηλιακό ρολόι των Υψηλών Αλωνίων και πως έχει καταντήσει σήμερα

Πάτρα: ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από το περίφημο ηλιακό ρολόι των Υψηλών Αλωνίων και πως έχει καταντήσει σήμερα Η μαρμάρινη του επιφάνεια είναι σπασμένη και γεμάτη από συνθήματα και λερωμένη με μπογιές - ΚΡΙΜΑ

Τουλάχιστον ντροπή και λύπη προξενεί στους περαστικούς και σε όσους σταθούν για λίγο στο γνώριμο σημείο που βρίσκεται στο κάτω αμφιθεατρικό μέρος της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, απ’ όπου κάποιος μπορεί να ατενίσει το κάτω τμήμα της πόλης της Πάτρας, την θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα την ώρα πριν σουρουπώσει.
Ο λόγος για ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα αξιοθέατα της πλατείας Υψηλών Αλωνίων και της ίδιας της Πάτρας, το ηλιακό ρολόι, που ήταν προσφορά του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεχνικού σώματος (ΚΕΤχ) και τοποθετήθηκε στην πλατεία πριν από 62 ολόκληρα χρόνια, το 1953, όπως διαβάσαμε στην Wikipedia.
Eίναι λοιπόν πολύ κρίμα να αντικρίζει κανείς το ηλιακό ρολόι με την μαρμάρινη βάση του και την μεταλλική κατασκευή του που λειτουργεί ως μοιρογνωμόνιο στην κατάσταση και όψη που έχει σήμερα. Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Ζήσιμος Σίνος, φωτογράφος του thebest.gr είναι ενδεικτικές της απουσίας σεβασμού προς το ηλιακό ρολόι (αντίστοιχη κατασκευή υπάρχει και στην Αθήνα στον Εθνικό Κήπο) αλλά και προς την ιστορία της ίδιας της πόλης.
Εξάλλου στο σημείο αυτό κάποτε συναντιούνταν οι νεολαίοι της Πάτρας (γίνεται και σήμερα καθώς δίπλα λειτουργούν μαγαζιά εστίασης και αναψυχής), κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν ο χώρος γύρω από το ηλιακό ρολόι και κάτω από τα πεύκα της πλατείας στο κάτω μέρος ήταν ο αγαπημένος και τακτικός χώρος συνάντησης και κοινωνικών συναναστροφών.
Επίσης σε πολλούς μαθητικούς περιπάτους σχολείων, τα παιδιά επισκέπτονταν την πλατεία Υψηλών Αλωνίων και το ηλιακό ρολόι και μάθαιναν την ιστορία του αλλά και τον τρόπο να μετράνε τον χρόνο με αυτό. Αν κοιτάξει κανείς στην πλάγια μπροστά του πλευρά θα δει την απόκλιση του χρόνου ανά ώρα και μήνα του χρόνου.
Τι κρίμα λοιπόν σήμερα να βρίσκεται στην κατάσταση που είναι, με το μάρμαρο στην επάνω επιφάνεια να είναι επικίνδυνα σπασμένο από άκρη ως άκρη, με κίνδυνο ακόμη και να πέσει κάτω και να χτυπήσει ίσως κάποιος. Επίσης το μάρμαρο είναι γεμάτο με λογιών λογιών συνθήματα, μουτζούρες και γράμματα γραμμένα με στυλό και μπογιές.
Θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πατρέων να μεριμνήσει άμεσα και να αποκαταστήσει την ζημιά και να καθαρίσει την λερωμένη μαρμάρινη επιφάνεια.
Το Ηλιακό ρολόι όπως αναφέρει η wikepedia, είναι μία συσκευή που μετρά το χρόνο με βάση τη θέση της σκιάς που ρίχνει ο ήλιος πάνω σε ένα αντικείμενο. Τα ηλιακά ρολόγια θεωρούνται ως ο αρχαιότερος τύπος ρολογιών και είχαν επινοηθεί από τους Χαλδαίους γύρω στο 2000 π.Χ. και από αυτούς διαδόθηκαν σε όλους τους λαούς του αρχαίου κόσμου. Υπάρχουν πολλά είδη ηλιακών ρολογιών, όπως τα οριζόντια, τα κατακόρυφα, τα ισημερινά, τα πολικά, κ.α.
Στους πιο συνηθισμένους τύπους ηλιακών ρολογιών, όπως είναι το οριζόντιο και το κατακόρυφο, ο ήλιος ρίχνει τη σκιά του σε ένα στύλο, ο οποίος ονομάζεται γνώμονας σε ένα επίπεδο όπου είναι χαραγμένο το διάγραμμα των ωρών. Στο οριζόντιο ηλιακό ρολόι (τέτοιο είναι στα Ψηλαλώνια της Πάτρας) η επιφάνεια όπου χαράσσεται το διάγραμμα των ωρών είναι οριζόντια. Η γραμμή που αντιστοιχεί στην ώρα 12:00 είναι προσανατολισμένη στη διεύθυνση βορρά - νότου με κατεύθυνση προς το βορρά.
Η γραμμή που αντιστοιχεί στην ώρα 6:00 κατευθύνεται προς τη δύση και η γραμμή που αντιστοιχεί στην ώρα 18:00 κατευθύνεται προς την ανατολή, όπως αναφέρει η wikpedia. Ο γνώμονας του οριζόντιου ηλιακού ρολογιού είναι σταθερός, παράλληλος προς τον άξονα της γης και κατευθύνεται προς τον Πολικό Αστέρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ