Type Here to Get Search Results !

SOS για τα νεοκλασικά στολίδια –Υψηλό κόστος συντήρησης και γραφειοκρατία γκρεμίζουν ξεχωριστά κτίρια μιας άλλης εποχής

Πάτρα:SOS για τα νεοκλασικά στολίδια –Υψηλό κόστος συντήρησης και γραφειοκρατία γκρεμίζουν ξεχωριστά κτίρια μιας άλλης εποχής –ΦΩΤΟ  «Ταξίδι» στην παλιά αστική Πάτρα

Στολίδια μιας άλλης εποχής, στέκουν ακόμα σε καλή ή όχι κατάσταση θυμίζοντας την παλιά αστική ταυτότητα της πόλης. Στην Άνω πόλη, στην οδό Γερμανού, στην Ερμού, στην Αγίου Νικολάου,στην Κορίνθου, στην Αράτου ,στη Ζαΐμη, στην Κανακάρη και αλλού, τα νεοκλασικά κτίρια θέλγουν ακόμα τα βλέμματα οδηγώντας σε στις αρχές του 19ου αιώνα. Η σύγκριση αναπόφευκτη αλλά η διαπίστωση μία. Κάθε μορφή τέχνης εκφράζει το πλαίσιο της εποχής της.
Της Ελευθερίας Μακρυγένη
Σήμερα τέτοια κτίρια, εκτός από αυτά που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, λειτουργούν ως καταστήματα , κάποια χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση και άλλα έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, καθώς η διατήρησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυξημένο κόστος και γραφειοκρατία υπονομεύουν την αντοχή τους. Τα νεοκλασικά της Πάτρας είναι διάσπαρτα μέσα στον ιστό της πόλης και συνήθως ανάμεσα σε πιο σύγχρονα κτίρια ( πολυκατοικίες κλπ.), όμως ένα μικρό τμήμα δείγμα νεοκλασικού αρχιτεκτονικού μετώπου , συναντά κανείς στην οδό Γερμανού απέναντι από το Αρχαίο Ωδείο αλλά και στην Αγίου Νικολάου.
Όπως αναφέρει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας Ανδρέας Λάζαρης τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτίρια με ΦΕΚ στον αστικό χώρο της Πάτρας ξεπερνούν τα 500. Τα 200 είναι χαρακτηρισμένα από το ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) και τα 300 από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Με «ξεναγό» τον κ. Λάζαρη θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή, ξεκινώντας λίγο μετά το 1830, όπου η Πάτρα αποκτά τα πρώτα νεοκλασικά για να καταλήξουμε στο σήμερα, όπου η διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μοιάζει ξεχασμένη σχεδόν υπόθεση.
«Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1828 δεν υπήρχε κανένα από αυτά τα κτίρια. Η Πάτρα ήταν γύρω -γύρω από το Κάστρο. Τότε ο πολεοδόμος – μηχανικός Σταμάτης Βούλγαρης, κατ΄εντολήν του Καποδίστρια δημιούργησε το σχέδιο πόλης της κάτω πόλης, που έχουμε σήμερα και που ονομάζουμε ιστορικό κέντρο. Αλλά κακώς ονομάζουμε αυτό ιστορικό κέντρο. Ιστορικό κέντρο θα έπρεπε να ονομάζεται η περιοχή γύρω από το Κάστρο της Πάτρας, γιατί αυτό ήταν το παλιό, ιστορικό τμήμα της πόλης. Σε αυτό το νέο σχέδιο, που έχει δημιουργηθεί με το Ιπποδάμειο σύστημα , άρχισαν να χτίζονται οι πρώτες μεγάλες κατοικίες από τους προύχοντες της εποχής. Για την ακρίβεια το πιο παλιό σωζόμενο σπίτι είναι του 1832 και βρίσκεται στη γωνία Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος, το οποίο στεγάζει στο ισόγειο το κατάστημα Dur».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ