Type Here to Get Search Results !

Γνωρίστε τους Γιατρούς του Κόσμου στην Πάτρα: Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει ανθρωπιά

Πόση αγάπη για τον συνάνθρωπο μπορεί να χωρέσει σε ένα μικρό κτίριο, εκεί στην συμβολή της Καποδιστρίου με την Παναχαϊκού;
Εκεί που στεγάζεται η μη κυβερνητική οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου στην Πάτρα που από το 2012 και μετά, εδώ και τρία χρόνια περίπου, παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους της πόλης που έχουν ανάγκη.

Έλληνες και ξένους. Πρόκειται στην ουσία για μία ομάδα που αποτελείται από 25 με 30 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι εθελοντές (οι πέντε μόνο είναι μισθωτοί και εργάζονται μόνιμα), που φροντίζουν για να παρέχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που οι συνθήκες της σύγχρονης ζωής τους έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. 

Ανθρώπους που υποφέρουν από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών,μετανάστες που έχουν έρθει στην χώρα μας, φεύγοντας από τις πατρίδες τους, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή, απόρους – αστέγους που δεν έχουν σπίτι και υποσιτίζονται, Ρομά που δεν έχουν προσαρμοστεί στις κοινωνικές δομές  και  γενικότερα όλες τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και κατηγορίες που στις μέρες μας γίνονται ολοένα και περισσότερες. 

«Στόχος του πολυιατρείου  της Πάτρας είναι  η παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. «Αυτές μπορεί να είναι οι Ρομά, τα παιδιά, οι μετανάστες, οι άνεργοι, οι χρόνια πάσχοντες, οι ανασφάλιστοι, οι χρήστες ουσιών ακόμα και τα άτομα με ψυχικά νοσήματα» τονίζει η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του ανοικτού πολυιατρείου των Γιατρών του Κόσμου στην Πάτρα,  Έφη Σαμαντά.

Αυτό βέβαια είναι το γενικό πλαίσιο. Στην αρχή της λειτουργίας του ανοικτού πολυιατρείου τα περισσότερα άτομα που απευθύνονταν σε αυτό ήταν κυρίως Ρομά και μετανάστες που έρχονταν στην Πάτρα με σκοπό να περάσουν στην Δύση. Πλέον αυτό έχει αλλάξει όπως τονίζει η κ. Σαμαντά. «Είναι αλήθεια ότι αρχικά το πολυιατρείο ξεκίνησε με περισσότερους μετανάστες εξυπηρετούμενους. 

Αυτό πια έχει αντιστραφεί. Οι Έλληνες που έρχονται εδώ είναι περισσότεροι από τους μετανάστες. Μπορώ να πω μάλιστα ότι το 80% που έρχονται πλέον στο πολυιατρείο μας είναι Έλληνες και μόλις το 20% μετανάστες».
Σε αυτά τα επίπεδα έχουμε φτάσει ένεκα των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που υπάρχουν στην χώρα μας. Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι σε ότι αφορά την βοήθεια, τον εθελοντισμό, την ανάγκη για προσφορά και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει και ανθρωπιά…

Γνωρίστε τους Γιατρούς του Κόσμου στην Πάτρα: Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει ανθρωπιά (pics)

Η δομή των υπηρεσιών που παρέχει το πολυιατρείο

Τι βοήθεια μπορεί όμως να ζητήσει ακριβώς ένα άτομο που καταφτάνει στους Γιατρούς του Κόσμου στην Πάτρα; Μπαίνοντας κανείς στο πολυιατρείο παρατηρεί ότι μέσα σε ένα μικρό σχετικά χώρο υπάρχει το δωμάτιο του κοινωνικού φαρμακείου, το ιατρείο για τους ενήλικες, το παιδιατρείο και ο χώρος αναμονής.
Τα περισσότερα άτομα που έρχονται ζητούν αρχικά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα, στο πολυιατρείο παρέχονται δωρεάν εμβόλια, κάτι που ειδικότερα στα παιδιά είναι σημαντικό.

«Είναι δεκάδες τα παιδιά που αυτή την στιγμή είναι ανασφάλιστα, καθώς οι γονείς τους δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες» τονίζει η κ. Σαμαντά. «Εμείς τους τα παρέχουμε δωρεάν κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την στιγμή που ένα παιδάκι χωρίς να έχει κάνει εμβόλια, πλέον δεν μπορεί να πηγαίνει σχολείο. 

Είναι απαραίτητο αυτό. Παράλληλα εξετάζουμε ορισμένα κοινωνικά περιστατικά και περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη μας το ιστορικό τους, περιστατικά που προέρχονται συνήθως από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και από μεγάλες οικογένειες που στην κυριολεξία δεν έχουν να φάνε». 

Η βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου εστιάζεται λοιπόν κυρίως στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι δυνατότητες και η δυναμική για παροχή υπηρεσιών στις ευάλωτες ομάδες σε δομές σίτισης.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες» τονίζει η κ. Σαμαντά. Προσπαθούν όμως σε έναν βαθμό να καλύψουν και τέτοιου είδους ανάγκες μέσα από συλλογικές και εθελοντικές δράσεις, έχοντας συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, παραπέμποντας εκεί τα περιστατικά που συναντούν.

Οι δράσεις της Οργάνωσης και οι εθελοντές

Η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου στην Πάτρα μάχεται καθημερινά για να δώσει τις απαραίτητες βοήθειες στους συνανθρώπους μας. Όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά, σύμφωνα με την κ. Σαμαντά, τα άτομα που επισκέπτονται το πολυιατρείο, φτάνουν τα 60. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Πέρα από το επιστημονικό προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου, υπάρχει από πίσω μία ομάδα ανθρώπων που βοηθούν σε διοικητικό επίπεδο,καθορίζοντας τον συντονισμό δράσεων, προκειμένου να μάθει και να ενημερωθεί ο κόσμος για την λειτουργία του.

Ποιες είναι οι δράσεις τους; «Καταρχήν κάνουμε πολλές ομιλίες σε σχολεία ώστε να γνωρίσει ο κόσμος το έργο μας και να μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν, ζητώντας την βοήθεια μας.
Είναι απαραίτητο για μας να γνωρίζουν τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι γονείς την δράση των Γιατρών του Κόσμου και ότι υπάρχει ένα κτίριο, όπου μπορούν να έρθουν για βοήθεια.
Ταυτόχρονα μας δίνεται και εμάς η δυνατότητα μέσα από τις επισκέψεις μας αυτές για να δούμε ποιες είναι οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ώστε να δράσουμε αναλόγως. 

Παράλληλα έχουμε προχωρήσει σε ανθρωπιστικές δράσεις όπως αυτή που κάνουμε τα Χριστούγεννα με το «Δέντρο από Γάλα» μία δράση που έχει ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση, κάθε χρόνο, προσπαθώντας έτσι να ευσθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους.
Ενδέχεται να κάνουμε μέσα στο επόμενο διάστημα άλλη μία  δράση για την συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων.  Ευελπιστούμε στο μέλλον να μας δοθούν οι δυνατότητες να κάνουμε ακόμα περισσότερες δράσεις».

Παιδιά που δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να φάνε

Στα σχολεία που επισκέπτονται οι άνθρωποι των Γιατρών του Κόσμου στην Πάτρα, συναντούν καταστάσεις παιδιών που στην κυριολεξία υποσιτίζονται και πεινούν, ενώ η καθημερινότητα τους στο ανοικτό πολυιατρείοείναι γεμάτη από περιπτώσεις οικογενειών που δεν έχουν να φάνε.

«Όλα όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες και βλέπουμε στις τηλεοράσεις καθημερινά δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα, μία πραγματικότητα σκληρή που υπάρχει στην κοινωνία μας» τονίζει η κ. Σαμαντά.

«Υπάρχουν παιδιά στα σχολεία της Πάτρας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σίτισης, παιδιά που υποσιτίζονται, παιδιά που πεινούν. Υπάρχουν μαμάδες που έρχονται εδώ και μας λένε ότι δεν έχουν πάει τα παιδιά τους για μέρες στο σχολείο, γιατί δεν έχουν να τους δώσουν πρωινό για να φάνε. 

Δεν έχουν να τους δώσουν έστω και αυτό το κολατσιό που παίρναμε μικροί όλοι μας από το σπίτι, για να τσιμπήσουν κάτι, στην διάρκεια των διαλειμμάτων των μαθημάτων τους.
Είναι τρομερό… Είναι δραματικές καταστάσεις που υπάρχουν όμως γύρω μας… Η μάνα να αγανακτεί γιατί δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά της. Είναι όμως καταστάσεις που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε καθημερινά».

"Street Work" στους καταυλισμούς των μεταναστών

Το έργο όμως των Γιατρών του Κόσμου δεν περιορίζεται μόνο στις ελληνικές οικογένειες που έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης και στα ελληνόπουλα που υποσιτίζονται. Η αποστολή τους έχει να κάνει και με τους μετανάστες, μια ευάλωτη ακόμα κοινωνική κατηγορία ατόμων, ατόμων που έρχονται στην Πάτρα για να περάσουν στην Δύση, ανθρώπων που ζουν και αυτοί κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η κ. Σαμαντά έχοντας εργαστεί πάνω σε αυτή την κατηγορία ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, στην Κόρινθο, τονίζει: «Προσφέρουμε και σε αυτή την κατηγορία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τις περασμένες ημέρες κάναμε street work, πήγαμε δηλαδή στις περιοχές όπου οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτιάξει προσωρινά καταλύματα και προσφέραμε βοήθεια, δίνοντας τους τρόφιμα και υπνόσακους.
Στόχος μας για το άμεσο μέλλον είναι να μαζέψουμε και άλλα πράγματα και να τους τα χορηγήσουμε». Ταυτόχρονα με την βοήθεια που προσέφεραν έκαναν και μία διερεύνηση των χώρων και των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι. «Ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ρούχα για να αντέξουν το κρύο, ενώ σιτίζονται κυριολεκτικά μέσα από τα σκουπίδια. 

Οι ανάγκες και για αυτούς είναι τεράστιες και μεγάλες. Πιστεύω ότι πρέπει όλος ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί πάνω από όλα είναι άνθρωποι και δεν μπορούν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες».

Το φαινόμενο των αστέγων στην Πάτρα

Ένα ακόμα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι του πολυιατρείου των Γιατρών του κόσμου έχει να κάνει με το πρόβλημα της στέγασης.
Στην Πάτρα υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας που δεν έχουν μία στέγη για να κοιμηθούν και για να ζήσουν, τριγυρνώντας έτσι σαν σκιές τις νύχτες στους δρόμους, στα παγκάκια και στις πλατείες της πόλης.
«Έχουν έρθει άτομα στο πολυιατρείο μας αυτά τα τρία χρόνια της λειτουργίας μας που έχουν κάνει αίτημα στέγασης. Εμείς τους παραπέμπουμε στην μοναδική υπηρεσία που υπάρχει στην Πάτρα για τα θέματα στέγασης και αυτή δεν είναι άλλη από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου, μία υπηρεσία με την οποία έχουμε άψογη συνεργασία» τονίζει κ. Σαμαντά.
«Παράλληλα έχουμε ενημερώσει τους ανθρώπους της υπηρεσίας του Δήμου σε ότι χρειαστούν σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  για τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων να τους παραπέμπουν σε εμάς. 
Αυτό που θέλω να τονίσω πάντως σε ότι αφορά τα ζητήματα στέγασης είναι ότι δεν είναι τόσο συχνά, εδώ στην Πάτρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό το θέμα το αντιμετωπίζει η Αθήνα, όμως και εδώ στην Πάτρα δεν εκλείπουν τέτοια φαινόμενα.
Υπάρχουν και  θα πρέπει να λάβουμε στα υπόψη μας ότι πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς, ο καθένας για τους δικούς του λόγους,  διστάζουν να έρθουν να ζητήσουν βοήθεια, όχι μόνο από εμάς, αλλά και γενικότερα από όλους τους κοινωνικούς φορείς». Χρειάζεται λοιπόν να πάμε να τους βρούμε εμείς…

Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", οι χορηγίες και οι προσφορές

Στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να καλύψουν ολοένα και περισσότερες ανάγκες και κατηγορίες ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.
«Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα κτίριο το οποίο σε συνδυασμό με το πολυιατρείο μας,  να παρέχει εκτός από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μία μορφή δομής στέγασης, ένα υπνωτήριο για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη» τονίζει η κ. Σαμαντά.

«Εκεί θα μπορούν οι εξυπηρετούμενοι που έρχονται σε μας να βρουν ένα κατάλυμα για να περνούν την νύχτα τους ή ακόμα για να φροντίζουν τον εαυτό τους σε ότι αφορά την υγιεινή τους, αλλά και να τους δίνεται ένα σνακ ή ένα κολατσιό, σε ότι αφορά την σίτιση τους.
Ένας τέτοιος χώρος για τους Γιατρούς του Κόσμου υπάρχει στην Αθήνα. Εύχομαι κάποια στιγμή να δημιουργηθεί και εδώ στην Πάτρα μία τέτοια είδους δομή».
Να σημειωθεί εδώ ότι πίσω από τους Γιατρούς του Κόσμου υπάρχει το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που χορηγεί το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων και του ιατροφαρμακευτικού υλικού που βρίσκεται στα πολυιατρεία της Οργάνωσης.

Η κ. Σαμαντά τονίζει: «Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των εμβολίων και του πολυιατρείου καλύπτεται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παίρνουμε μεγάλη βοήθεια από το συγκεκριμένο ίδρυμα και είναι αλήθεια ότι χωρίς την χορηγία του δεν θα μπορούσε να υπάρχει πολυιατρείο. 

Από εκεί και πέρα λαμβάνουμε μεγάλη βοήθεια από δωρεές του κόσμου, καθώς υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση, η βοήθεια από ανθρώπους είναι ανεξάντλητη, όμως ανεξάντλητες είναι και οι ανάγκες που υπάρχουν».

Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος και να γίνει εθελοντής

Αλήθεια όμως πως μπορεί να βοηθήσει κανείς το έργο των Γιατρών του Κόσμου εδώ στην Πάτρα; «Οι ανάγκες όπως είπα και πριν είναι μεγάλες και δεν καλύπτονται. Καθημερινά γέννιουνται καινούργιες, δεν τελειώνουν ποτέ.Έχουμε έτσι ανάγκη από βοήθεια και έχουμε ανάγκη από εθελοντές» τονίζει η κ. Σαμαντά πάνω σε αυτό το θέμα.
Ένας άνθρωπος που θα ήθελε να βοηθήσει το έργο μας μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους. Είτε μέσα από εθελοντική εργασία, είτε μέσω προσφοράς. «Μπορεί να φέρει είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, ρούχα, παιχνίδια, ακόμα και εμβόλια. 

Τώρα για τους ενδιαφερόμενους εθελοντές μπορεί κάποιος να δηλώσει την διαθεσιμότητα του και από εκεί και πέρα θα κοιτάξουμε το ενδεχόμενο της συνεργασίας μας και με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε, ανάλογα με τις γνώσεις του και τις δυνατότητες του για να βοηθήσει στο όλο έργο και να προσφέρει και αυτός, όπως μπορεί». 

Η γειτονιά πάντως είναι ιδιαιτέρα υποστηρικτική στην λειτουργία του πολυιατρείου και αν στην αρχή υπήρχε κάποιος δισταγμός πλέον αυτός δεν υπάρχει. «Καθημερινά οι προσφορές και οι δωρεές που δεχόμαστε από τον κόσμο είναι πολλές. Η βοήθεια του κόσμου και ειδικότερα της γειτονιάς εδώ είναι μεγάλη.  Δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα ρατσισμού, αντίθετα ο κόσμος εδώ είναι υποστηρικτικός στο έργο που κάνουμε.
Μας φέρνουν φαγητό, μας φέρνουν φάρμακα, μας φέρνουν ρούχα και πολλοί έχουν αναπτύξει μία μορφή επικοινωνίας με τους εξυπηρετούμενους του πολυιατρείου, ακόμα και με τους μετανάστες που έρχονται εδώ για βοήθεια.
Τους ευχαριστούμε όλους για αυτό. Η βοήθεια του κόσμου είναι πολλές φορές συγκινητική και μας δίνει τη δύναμη για να συνεχίσουμε». 

Γιατροί του Κόσμου
Καποδιστρίου 92
262 24
Τηλ. 2610 310 366
patras@mdmgreece.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ