Type Here to Get Search Results !

Θέλουν να "βαφτίσουν" την Κορίνθου και μαζεύουν υπογραφές - Σε μουσείο μετατρέπεται το σπίτι του Παλαμά

Πάτρα: Θέλουν να "βαφτίσουν" την Κορίνθου και μαζεύουν υπογραφές - Σε μουσείο μετατρέπεται το σπίτι του Παλαμά Τις υπογραφές συγκεντρώνουν  η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς  και η Εταιρεία Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδας
 
Υπογραφές για να μετονομαστεί η οδός Κορίνθου σε οδό Κωστή Παλαμά συγκεντρώνουν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς και η Εταιρεία Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδας, , δεδομένου ότι το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, στις 13 Ιανουαρίου 1849 βρίσκεται στην οδό Κορίνθου 241.
Οι εργασίες για τη μετατροπή του σπιτιού σε Μουσείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο και συνεχίζονται, ενώ στην Πάτρα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ο Πατρινής καταγωγής Θανάσης Στεφανόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και αγόρασε την οικία στην οποία γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής. Στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2016 οπότε και θα γίνει η Αφή των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμέου έξω το σπίτι να γίνει μια ειδική τελετή, δεδομέου ότι ο Κωστής Παλαμάς έχει γράψει τους στίχους του Ολυμπιακού Ύμνου.
Το πρωί του Σαββάτου μεταξύ αλλων ο ζωγράφος Γιάννης Λιβαθινός από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς έξω από το σπίτι του ποιητή μοίραζαν τα Αχαϊκά, μια έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, συγκεντρώνοντας παράλληλα υπογραφές για την ενίσχυση του αιτήματος για να δοθεί το όνομα του Κωστή Παλαμά στη νυν οδό Κορίνθου.
Το σχετικό έγγραφο στη συνέχεια θα σταλεί στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Ονοματοδοσίας Οδών.
Το κείμενο που υπoγράφουν οι συμπολίτες αναφέρει:
«Από τα περασμένα χρόνια η μοναδική έξοδος από τα βόρεια της πόλης και ο προορισμός προς Κόρινθο έμεινε μέχρι σήμερα ως οδός Κορίνθου. Όπως γνωρίζουμε , σε αυτόν το δρόμο στο 241 βρίσκεται το πιο παλιό νεοκλασικό διατηρητέο σπίτι της πόλης. Το σπίτι που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος Εθνικός μας ποιητής και ποιητής του Ολυμπιακού Ύμνου Κωστής Παλαμάς.
Σήμερα ένα ιστορικό γεγονός γίνεται στην πόλη, όπου ένας ευεργέτης συμπολίτης αγόρασε το ιστορικό σπίτι και το επισκευάζει, προκειμένου να λειτουργήσει ως μουσείο Γραμμάτων και Τεχνών και θα το δωρίσει στην πόλη.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οδός Κορίνθου αλλάζει πορεία και θα γίνει είσοδος στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Όπως καταλαβαίνεται θα περνά μπροστά από το ως άνω μουσείο ,όπου προγραμματίζεται σε κάθε ολυμπιάδα να περνά η ολυμπιακή φλόγα και θα σταματά σε απόδοση τιμής στο σπίτι και στον Εθνικό μας ποιητή Κ. Παλαμά.
Αυτό θα δώσει οικουμενικότητα και αναγνώριση στην Πάτρα. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε σε κάθε αρμόδια αρχή και πρωτίστως στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας να δοθεί στον δρόμο το όνομα «Οδός Κωστή Παλαμά».
 Ελευθερία Μακρυγένη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ