Type Here to Get Search Results !

«Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» στην Πάτρα

Από το χώρο της Εκθεσης στην Αθήνα
Στην Πάτρα θα είναι ο δεύτερος σταθμός της μεγάλης έκθεσης που φέρει την υπογραφή του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,«Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος - τόποι εξορίας έως το 1967». Η συγκεκριμένη έκθεση εγκαινιάστηκε και πραγματοποιήθηκε κατά τον Νοέμβρη του 2014 στην Αθήνα, στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου λειτουργούσε παράλληλα με έκθεση Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας μελών του ΕΕΤΕ, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας.
Η Πάτρα, πόλη με μεγάλη συνεισφορά στην αντίσταση του λαού της κατά την περίοδο που η έκθεση αναφέρεται, θα φιλοξενήσει το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό γεγονός με πληθώρα έργων σπουδαίων εικαστικών, στην αγορά Αργύρη, στην οδό Αγ. Ανδρέου 12, από τις 6 Απρίλη έως και τις 7 Μάη. Το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων αποτέλεσε το θέμα συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Εύα Μελά και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος.
«Ο Δήμος διοργανώνει την έκθεση σε συνεργασία με το ΕΕΤΕ, αποσκοπώντας να φέρει στο προσκήνιο μια κρίσιμη περίοδο, από τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά έως και το 1967 και να αναδείξει την αντίσταση ενός λαού, ενώ τα ίδια τα έργα συνιστούν μαρτυρία των δημιουργών για τα όσα οι ίδιοι βίωσαν και συνάμα αυτά που προσέφεραν στην εικαστική τέχνη», τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης.
Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
Η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά, ανέφερε ότι «μέριμνα του Επιμελητηρίου είναι το πώς όλος αυτός ο πλούτος, τα έργα και οι μαρτυρίες για τη σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με τους αγώνες του λαού, θα καταγραφεί θα καταστεί προσεγγίσιμος στο πλατύ κοινό. Γι' αυτό και η παρουσίαση αυτή ονομάστηκε "εργαστήριο", γιατί στόχο έχει τη συγκέντρωση και την καταγραφή αρχειακού - ιστορικού υλικού και την παράλληλη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου, με τη συμβολή Μουσείων, Σωματείων, εν ζωή εικαστικών αλλά και απογόνων καλλιτεχνών, καθώς και με τη σχετική βιβλιογραφία που καταγράφει την Εικαστική και κοινωνική δράση των Ελλήνων Καλλιτεχνών κατά την ιστορική αυτή περίοδο».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλης Θωμόπουλος, τέλος, επισήμανε ότι μέσα από την έκθεση επιχειρείται να επιτευχθούν και οι δυο παρακάτω στόχοι: «Να καλλιεργηθεί ένα υψηλό εικαστικό κριτήριο στους πολίτες της Πάτρας, ιδιαίτερα στους νέους και επίσης η έκθεση να αποτελέσει κίνητρο, ώστε οι πολίτες της περιοχής να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα βιώματα των δημιουργών, αλλά και την εικαστική οπτική κατάθεση στην υπόθεση της αντίστασης».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ