Type Here to Get Search Results !

Από την Ηλεία θα ξεκινήσει ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος


Με μία δημοπράτηση και από την Ηλεία θα ξεκινήσει ο «Γολγοθάς» για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.
Η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, αρμόδια πλέον για τις σχετικές διαδικασίες, σχεδιάζει τη δημοπράτηση των πρώτων 9-10 χιλιομέτρων για το τέλος Ιουνίου, έχοντας αποφασίσει την επανέναρξη του έργου από την πλευρά του Πύργου. Η ακριβής ημερομηνία θα γίνει γνωστή αφότου αποσταλεί η προκήρυξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών δήλωσε στο Patrisnews.com ότι «ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία για τη σύνταξη των απαραίτητων τευχών και την επίλυση ορισμένων προβλημάτων με απαλλοτριώσεις κλπ και προσπαθούμε να τα οριστικοποιήσουμε ώστε να πάει καλά ο πρώτος διαγωνισμός, να μην έχουμε ενστάσεις ή άλλα προβλήματα και να συνεχίσουμε και με τα υπόλοιπα τμήματα».
Το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν δύο ή τρεις δημοπρατήσεις εξαρχής, αλλά μόνο μία στο ξεκίνημα, ώστε να αποτελέσει «πιλότο» για τις επόμενες και «να θεραπεύσουμε κάθε ελάττωμα που ίσως παρουσιαστεί, μια και οι μελέτες ήταν σε άλλη υπηρεσία και τις ερευνούμε από την αρχή. Ακολούθως, ανά δεκαπενθήμερο θα γίνουν και οι υπόλοιπες, μια και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός», ενώ διευκρινίστηκε ότι ο αυτοκινητόδρομος θα κατασκευαστεί με «αναλυτικό τιμολόγιο εργασιών και όχι κατ΄ αποκοπήν, όπως είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη ακυρωθείσα δημοπράτηση».
Όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των δημοπρατήσεων, θα είναι είτε 8 είτε 9, ανάλογα με το τι μέλλει γενέσθαι με το τμήμα της Δυτικής Αχαΐας, για το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής εγείρουν το γνωστό ζήτημα αλλαγής χάραξης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τoυ patrisnews.com, η αλλαγή χάραξης συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους του έργου και της χρονοβόρας διαδικασίας που θα απαιτηθεί, ωστόσο η εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα να γίνει αυτή η εκτροπή και να συνεκτιμηθούν  οι συνέπειες μιας τέτοιας παραλλαγής του έργου.
Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, «έως ότου εξεταστεί το θέμα της χάραξης και εάν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο, στόχος μας είναι να “τρέξει” το έργο ξεκινώντας από τον Πύργο και έως το επίμαχο σημείο, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος κατά την κατασκευή του έργου».
Η επανέναρξη του έργου από την Ηλεία έχει διπλή ανάγνωση, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής χάραξης στο τμήμα της Δυτικής Αχαΐας, κάτι που αναμφίβολα θα μπλοκάρει ως ένα σημείο την κατασκευή του έργου μετά την Ηλεία και μπορεί να οδηγήσει σε ημιτελή αυτοκινητόδρομο.
Στον αντίποδα, εάν το έργο έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, πολύ δύσκολα θα δικαιωθεί το αίτημα αλλαγής χάραξης σε δικαστικό επίπεδο, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προτιμάται η  λιγότερο χρονοβόρα επιλογή. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ