Type Here to Get Search Results !

Την Κυριακή, ο Γιάννος ξανακάνει πιάτσα στο λιμάνι- Η άμαξα που κόβει βόλτες δίπλα στη θάλασσα και ο άνεργος Γιώργος

Πάτρα: Την Κυριακή, ο Γιάννος ξανακάνει πιάτσα στο λιμάνι- Η άμαξα που κόβει βόλτες δίπλα στη θάλασσα και ο άνεργος Γιώργος  που βρήκε δουλειά μέσω ιδέας από το youtube! Πίσω από τα κάγκελα του λιμανιού και δίπλα στη θάλλασσα, θα ακούγεται ένα διακριτικό κουδουνάκι και ο ρυθμικός ήχος από τέσσερα πέταλα
 
Το απόγευμα της Κυριακής, στην παραλία της Πάτρας, δίπλα στα αυτοκίνητα που με φουλ εξάτμιση θα διατρέχουν την Όθωνος Αμαλίας, πίσω από τα κάγκελα του λιμανιού και δίπλα στη θάλασσα, θα ακούγεται ένα διακριτικό κουδουνάκι και ο θαυμαστά ρυθμικός ήχος από τέσσερα πέταλα. Η τουριστική σεζόν, αν μπορούμε να ομιλούμε περί τουρισμού στην Πάτρα, ξεκινά και ο Γιάννος, αρχίζει ξανά να κόβει τις βόλτες του στο λιμάνι από τον Μώλο μέχρι τον Φάρο φορτωμένος ένα ωραίο κάρο και μερικούς οπαδούς του ρομαντισμού, κάποιους απλώς περίεργους, κάποιους που θέλουν να δουν την παραλία πάνω σε τέσσερις μεγάλες ρόδες και πολλά παιδιά που κοιτάζουν με περιέργεια αυτό το -προς εξαφάνιση- μέσο μεταφοράς.
Βεβαίως ο Γιάννος, είναι υποχρεωμένος να περιφέρει την άμαξά του μόνο μέσα στο λιμάνι και μόνο στη συγκεκριμένη διαδρομή καθώς του απαγορεύεται ρητά να περάσει το φράχτη και να κινηθεί στους δρόμους της πόλης δίνοντας τη δυνατότητα περιήγησης στα αξιοθέατά της σε όσους τουρίστες τυγχνάνει να μένουν στην Πάτρα για λίγες ώρες ή για κάποιες ημέρες.
Και τούτο διότι ο Δήμος επικαλείται νόμο βάση του οποίου η κίνηση του Γιάννου σε δρόμους όπως π.χ. η Μαιζώνος και η Κορίνθου, είναι δυνατόν να προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Προφανώς ο κινούμενος Γιάννος, θεωρείται πιο επιζήμιος από τα στάσιμα διπλοπαρκαρισμένα.
"Προκαλώ όποιον θέλει να κάνει μια βόλτα με τον Γιάννο. Θα διασπιτώσει ότι είναι πολύ καλύτερος στην συμπεριφορά μέσα στο δρόμο από πολλούς οδηγούς και πεζούς. Είναι από τους λίγους που σταματάνε μόνοι τους στα κόκκινα, στα στοπ και δίνει και προτεραιότητα", μου λέει π Γιώργος Μαυραειδής, ο ιδιοκτήτης του Γιάννου, ο άνθρωπος που έφερε την πρώτη άμαξα στην Πάτρα ως τουριστική ατραξιόν.
"Την περίοδο που αποφάσισα να ασχοληθώ με την άμαξα, ήμουν άνεργος δύο χρόνια και δεν έβλεπα φως στον ορίζοντα μου λέει ο 36χρονος Γιώργος Μαυραειδής και μου εξηγεί ότι όλα ξεκίνησαν τυχαία από το youtube. "Είχα πάντα μεγάλη αδυναμία στα άλογα και έβλεπα βιντεάκια. Εκεί στα παρεμφερή βίντεο, είδα ένα θέμα για τις άμαξες και αμέσως κόλλησα. Άρχισα αμέσως να ψάχνω και κατέληξα στην Ζάκυνθο η οποία έχει παράδοση στις άμαξες. Από εκεί αγόρασα τον Γιάννο, ο οποίος σήμερα είναι 9 ετών. Ο Γιάννος είναι ένα πολύ έμπειρο άλογο. Εμένα αυτός με έμαθε να οδηγώ άμαξα. Έχει εκπαιδεύσει πολλούς αμαξάδες αλλά και πολλά ζώα. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω με τον Γιάννο διαδρομές στην Πάτρα για κατοίκους και τουρίστες. Αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν σκέτος Γολογθάς.
"Αγόρασα το άλογο και την άμαξα, έκανα μαθήματα για να βγάλω δίπλωμα, αλλά περίμενα από τις... 22 Φεβρουαρίου του 2013 για να εκδοθεί η σχετική άδεια από τον Δήμο Πατρέων. Πήγα στον Δήμο για να κάνω την αίτηση, ζητώντας να κάνω την διαδρομή πλατεία Γεωργίου - Αγίου Νικολάου - Αρχαίο Ωδείο - πλατεία Γεωργίου. Στην αρχή έψαχναν τη νομοθεσία γιατί δεν τους είχε ξανασυμβεί. Έτσι πήγα και έψαξα μόνος μου στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα όπου ήδη υπήρχουν άμαξες. Μετά μου είπαν να πληρώσω δύο παράβολα. Στα νησιά, τα παράβολα κάνουν από 10 ευρώ έως και 150. Εδώ μου είπαν κατευθείαν 150 ευρώ. Τ απλήρωσα και περίμενα να περάσει το θέμα απο δημοτικό συμβούλιο. Μετά μου είπαν ότι οι αρμόδιοι δεν υπέγραφαν για τη διαδρομή με το σκεπτικό πως θα προκαλούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο. Και μου είπαν να κάνω τη διαδρομή μέσα στο παλιό λιμάνι από Τριών Συμμάχων μέχρι Γούναρη. Εκεί ήρθε η εμπλοκή με το Λιμεναρχείο που έλεγε ότι υπάρχει κίνδυνος. Ακολούθησε σύσταση επιτριοπής στο δήμο. Περίμενα οκτώ μήνες μέχρι να μου δοθεί το πράσινο φως. Από τις 22 Φεβρουαρίου, πήρα τη άδεια στα τέλη Οκτώβρη".

Ο Γιάννος και το αφεντικό του, φέτος θα βρίσκονται στο λιμάνι τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου και κάποια απογεύματα μέσα στην εβδομάδα. Η αρχή γίνεται από το απόγευμα αυτής της Κυριακής.
Το ερώτημα έρχεται αυθόρμητα. Ποιά είναι η πελατεία του;
"Είναι όλες οι ηλικίες. Και Πατρινοί και τουρίστες από Ρωσία, Κύπρο, Ουκρανία που θέλουν να βγαλουν φωτογραφίες με φόντο μια άμαξα. Έχω προσέξει ότι πολλοί βγάζουν φωτογραφία την άμαξα με φόντο τις σκάλες της Αγίου Νικολαου, από την πιάτσα στην Τριών Ναυάρχων. Αλλά και πατρινοί μεσήλικες και παππούδες κάνουν το κομμάτι τους και θυμούνται τα παλιά". Το κόστος της βόλτας; 10 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ