Type Here to Get Search Results !

Πάτρα, η ωραία πόλη που αδικείται

Πάτρα, η ωραία πόλη που αδικείται

Η Πάτρα και το λιμάνι της, η θαυμάσια θέση της, προκάλεσαν το ενδιαφέρον από την αρχαιότητα. Ο Παυσανίας περιγράφει το λιμάνι ως τμήμα της πόλης, με τον ναό του Ποσειδώνα και τα ιερά της Αφροδίτης. Ο Αλκιβιάδης, συμβούλεψε να ενωθούν το λιμάνι και η πόλη με τείχη. «Και Πατρέας τείχη καθείναι έπεσεν εις θάλασσαν». Στη συνέχεια το λιμάνι και η Πάτρα, είναι κέντρο εισαγωγικό και εξαγωγικό. Οι Αραβες γεωγράφοι, αναφέρουν την Πάτρα με την ονομασία «Λιμήν Πατρών». Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου και ιδιαίτερα οι Παλαιολόγοι, όπως γράφει ο ιστορικός Ζακυνθινός, φροντίζουν για την ανάπτυξη της πόλης και του λιμανιού. Επί φραγκοκρατίας, ονομάζουν την πόλη και το λιμάνι «Φράγκα Σκάλα». Η Πάτρα και η Βενετία, είναι τα κύρια μεσογειακά λιμάνια.
Αυτή η πανέμορφη πόλη, συνέχεια αδικείται. Οταν στις εκλογές του 1910 ήλθε στην Πάτρα ο Ελευθέριος Βενιζέλος είπε: «Διά πρώτην φοράν βλέπω παραλιακήν πόλιν να έχει στρέψη τα νώτα της εις την θάλασσαν». Πραγματικά η Πάτρα είναι η μοναδική παραλιακή πόλη που δεν έχει μέχρι τώρα παραλία. Παραλία στον πανέμορφο πατραϊκό κόλπο που ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στο βιβλίο του «Γεννήθηκα στο Χίλια Τετρακόσια Δύο» γράφει γι' αυτόν ότι έχει το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα στη γη.
Πότε θα πάψει επιτέλους η Πάτρα μας να είναι η αδικημένη πόλη;
Τι να πρωτοθυμηθούμε; Ο πνευματικός γίγαντας Κωστής Παλαμάς, γεννημένος στην Πάτρα, γράφει σ' ένα ποίημά του: «Τα ψηλά τ' Αλώνια σου, τα ξάγναντα περίγυρα χαρά στα μάτια, βουνοκορφές γραμμένες, ηλιογέρματα». Τώρα, τα Ψηλαλώνια, μία από τις πιο ωραίες πλατείες της Ελλάδας, έχει καταντήσει χώρος στάθμευσης μυριάδων ιδιωτικών αυτοκινήτων. Την προτομή του Κ. Παλαμά, πνίγουν δεκάδες από αυτά. Η περιμετρική των Ψηλαλωνιών, ο θαυμάσιος δρόμος του περιπάτου, των συναντήσεων και των γνωριμιών, κατάντησε «οδός ταχείας κυκλοφορίας του ενός πίσω από το άλλο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών». Για καιρό, ακριβώς πίσω της, είχαν τοποθετήσει δύο τεράστιους κάδους απορριμμάτων. Στην «Πελοπόννησο» δημοσιεύθηκε κείμενό μου, όπου στιγμάτιζα το πανάθλιο αυτό θέαμα. Τους μετάθεσαν λίγα μέτρα δυτικότερα...
Ευτυχώς στον πνευματικό τομέα, έχουμε το Πανεπιστήμιο Πατρών, έργο του Γ. Παπανδρέου και του Π. Κανελλόπουλου, τη Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών, την Εταιρεία Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδος, την ακάματη δραστηριότητα του Μητροπολίτη και των συνεργατών του. Επίσης θαυμάσιους συγγραφείς, ποιητές, πολλούς νέους και θαυμάσιους επιστήμονες σε όλους τους κλάδους. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, κατασκεύασε φάρο στην παραλία μετά το τέρμα της υπέροχης οδού Τριών Ναυάρχων και δημιούργησε πλάι του εστιατόριο που θυμίζουν τον παλαιό φάρο και το προτιμούν πλείστοι Πατρινοί. Ας ελπίσουμε πως θα είναι η αρχή μιας πατρινής παραλίας.
Πριν από λίγο καιρό, έγιναν στην Αθήνα, διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Ευρώπης». Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών, ο Θανάσης Παπανδρόπουλος, από την ιστορική πατρινή οικογένεια, επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Η «Πελοπόννησος» πάντα συνεπής στην ιστορία της να υπερασπίζεται την Πάτρα τεκμηριωμένα και με ανιδιοτέλεια, στο φύλλο της 11ης Μαΐου γράφει για την ιστορία της Πάτρας.
Σωστά και χωρίς υπερβολές. Ομως, η Πάτρα, παραμένει αδικημένη. Δεν αναγνωρίζονται τα όσα πάμπολλα έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει.
Ο ίδιος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μέγιστος πατρινός πνευματικός άνθρωπος, δημιουργός γιγάντιου πνευματικού έργου και τίμιος πολιτικός αγωνιστής για την ενότητα, προλογίζει το ωραίο και πολύτιμο βιβλίο του αξέχαστου πατρινού γιατρού Αλέκου Μαρασλή, «Πάτρα 1900 η Πάτρα της Μπελ Επόκ».
Ο μεγάλος Αλεξανδρινός Ποιητής Κ. Π. Καβάφης, έμεινε το 1932 λίγες ημέρες στην Πάτρα και εξυμνεί την ομορφιά του Πατραϊκού Κόλπου που όπως γράφει, τον μάγεψε. Ο Δρ. Τζόζεφ Γκαίμπελς, δεξί χέρι του Α. Χίτλερ, το 1936 ήρθε στην Ελλάδα για να πάρει από την Ολυμπία τη φλόγα των ολυμπιακών αγώνων. Εμεινε στην Πάτρα δύο ημέρες, φιλοξενούμενος από τον τότε δήμαρχο. Στο περίφημο ημερολόγιό του, γράφει πως η Πάτρα και ο Πατραϊκός Κόλπος είναι από τα πιο ωραία μέρη του κόσμου. Το ίδιο και πολλοί άλλοι.
Η Πάτρα μας, όμως, ενώ παντού πρέπει γι' αυτήν ο πατρινός να είναι υπερήφανος, για μερικά ντρέπεται.
Τώρα, η απαράδεκτη κατάσταση, έχει φθάσει στα έσχατα. Συνεχίστηκε και όπως έχει πει τραγικός λαϊκός ηγέτης, «Λογική του Κατήφορου είναι ο Πάτος». Η «Πελοπόννησος» με το υπέροχο ένθετό της του Σαββάτου 18ης Ιουλίου με τον τίτλο «Η Πάτρα Σχέδια Για το Μέλλον», με ωραίες φωτογραφίες, κείμενα μελετημένα, σοβαρά, προτάσεις πραγματοποιήσιμες, προσφέρει πολύτιμες υποδείξεις.

Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, δοκιμασμένος Πατρινός και επιτυχημένος στην Αυτοδιοίκηση, άριστος επιστήμων, ικανός και έντιμος άνθρωπος, έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία. Υπάρχουν στην Πάτρα μας εκκρεμότητες. Αναφέρω λίγες. Πρέπει άμεσα να πεζοδρομηθούν τα Ψηλαλώνια. Ο,τι έχει γίνει με επιτυχία στην Πλατεία Γεωργίου και στην Πλατεία Τριών Συμμάχων. Να πάψει το αίσχος η προτομή του γίγαντα Κωστή Παλαμά να είναι περικυκλωμένη από αυτοκίνητα. Το είχε επιχειρήσει το ίδιο, άξιος Πατρινός Ανδρέας Καράβολας ως πρόεδρος του δημοτικού μας συμβουλίου και μετά ως δήμαρχος. Μου ζήτησε να τον βοηθήσω στο νομικό τομέα. Τον εμπόδισαν ο φθόνος και τα συμφέροντα. Πρέπει να αξιοποιηθεί το τεράστιο και ιστορικό μέγαρο του Αρσακείου και να μεταφερθούν εκεί οι Δημοτικές Υπηρεσίες. Πρέπει το σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς να γίνει τόπος ιερής μνήμης. Πρέπει το πιο ωραίο σπίτι της Πάτρας στο πιο ωραίο μέρος της Πάτρας, το μέγαρο Γκολφινόπουλου που ακατοίκητο ενοικιάζεται να το ενοικιάσει ο Δήμος και να γίνει πνευματικό κέντρο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ