Type Here to Get Search Results !

Η Πάτρα αποκτά Δημοτικό κινηματογράφο -Ψάχνουν για τους κατάλληλους χώρους

Η Πάτρα αποκτά Δημοτικό κινηματογράφο -Ψάχνουν για τους  κατάλληλους  χώρους Μάλιστα η σκέψη είναι να δημιουργηθεί τόσο χειμερινός όσο και θερινός Δημοτικός κινηματογράφοςΗ Πάτρα, μία πόλη που άλλοτε έσφυζε από κινηματογραφικές αίθουσες, ιδιαίτερα τις δεκαετίες της μεγάλης ακμής του ’60, ’70, τόσο χειμερινές όσο και θερινές, είναι αλήθεια πως εδώ και χρόνια «παλεύει» χωρίς να έχει καταφέρει να αποκτήσει το αυτονόητο που είναι ένας Δημοτικός κινηματογράφος, κάτι που για παράδειγμα ισχύει σε Δήμους αριθμητικά μικρότερους της Αχαικής πρωτεύουσας.
Παρελθούσες δημοτικές αρχές όπως του τέως Δημάρχου Ανδρέα Φούρα (θα θυμάστε και την σχετική εξαγγελία που είχε γίνει αν δεν κάνουμε λάθος στο σινέ Αελλώ, στο πλαίσιο της κινηματογραφικής ενότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας) αλλά και του τέως Δημάρχου Γιάννη Δημαρά (και πιο πριν) έμειναν δυστυχώς μόνο στις υποσχέσεις και στις καλές προθέσεις. Για κάποιο διάστημα μάλιστα είχαν διερευνηθεί και οι πιθανοί χώροι με επικεφαλής το Ιντεάλ στην Αγ. Νικολάου ενώ στις συζητήσεις είχε γίνει λόγος και για το Παλλάς στην Δημ. Γούναρη και Ιωάννου Βλάχου.
Μετά λοιπόν από μακρόχρονη απραξία, μόνο χαμόγελο και ελπίδα αλλά και προσδοκίες μιας και ο κινηματογράφος εξακολουθεί να παραμένει μία λαική και τόσο αγαπημένη ψυχαγωγία με τη νεολαία και όχι μόνο να δίνει κάθε εβδομάδα μαζικό παρών, προξενεί η ευχάριστη είδηση και πληροφορία που είχαμε ως thebest.gr, ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων και ο υπεύθυνος του Βασίλης Θωμόπουλος έχουν πράγματι στα σκαριά την δημιουργία ενός Δημοτικού κινηματογράφου στην Πάτρα, τόσο χειμερινού όσο και θερινού.
«Υπάρχει η βούληση και επιθυμία της Δημοτικής αρχής Κώστα Πελετίδη»,ανέφερε ερωτώμενος στο thebest.gr ο κ. Θωμόπουλος προσθέτοντας πως «αυτή την στιγμή διερευνούμε τους πιθανούς χώρους με την προοπτική να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος από πλευράς προδιαγραφών ασφαλείας και φυσικά χωρητικότητας. Θέλουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό και να τρέξουν χωρίς χρονοτριβή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μιας και οι αποφάσεις και προμήθειες- έξοδα θα πρέπει να πάρουν και την απαραίτητη έγκριση του επιτρόπου.
Έχουμε ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων και υπολογίζουμε μέσα στον Φλεβάρη να έχουμε σύγκλιση του Διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού ώστε να συζητηθεί εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα δημιουργίας του Δημοτικού κινηματογράφου της Πάτρας».
Πάντως ο κ. Θωμόπουλος που ήταν φειδωλός στην δήλωση του μιας και για την ώρα δεν υπάρχει κάτι αποφασισμένο και επίσημο, μας είπε πως στόχος του ιδίου και της Δημοτικής αρχής είναι να διερευνηθεί αν υπάρχει και κάποιο ευρωπαικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να επιδοτηθεί η δημιουργία του Δημοτικού κινηματογράφου και το κυριότερο να καλυφθεί το υψηλό κόστος της αγοράς του τεχνολογικού εξοπλισμού όπως το σύγχρονο σύστημα ψηφιακής προβολής (DCP) το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνει σε κόστος τα 30.000 ευρώ, ο τελειοποιημένος ήχος surround, κ.α.
Σε διαφορετική περίπτωση σκέψη είναι να δημιουργηθεί ο Δημοτικός κινηματογράφος έστω και με χαμηλότερο κόστος και προβολές το πρώτο διάστημα με την παραδοσιακή μέθοδο του προτζέκτορα.
Μία πιθανή λύση ως προς τον χώρο προκρίνεται η αίθουσα της Αίγλης, στο ισόγειο της Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων, αίθουσα που εξάλλου διαχειρίζεται ο Δήμος Πατρέων, ωστόσο όπως είπε ο κ. Θωμόπουλος, ερωτώμενος από το thebest.gr, «δεν αποκλείουμε και το Ιντεάλ. Θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και συζητήσεις κοιτάζοντας πάντα για το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες της Πάτρας».
Η έκπληξη πάντως θα είναι πως πέρα από την Δημοτική χειμερινή κινηματογραφική αίθουσα, ετοιμάζεται και θερινός κινηματογράφος, χωρίς να διευκρινιστεί αν θα πρόκειται για κάποιο χώρο – θερινή αίθουσα ή αν θα επιλεγεί ως λύση ο φορητός κινηματογράφος.
Έχει πάντως ακουστεί ως λύση το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη όπου και έχουν διοργανωθεί κινηματογραφικές προβολές στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας το καλοκαίρι.
«Η δημιουργία ενός Δημοτικού κινηματογράφου θα είναι ένα σημαντικό βήμα και θα προσφέρει μεγάλη απόλαυση και ψυχαγωγία στο κοινό της Πάτρας και των γύρω περιοχών. Είναι κάτι που λείπει από την πόλη όταν άλλοι Δήμοι και περιοχές μικρότερες από την Πάτρα διαθέτουν δημοτικό σινεμά», πρόσθεσε τέλος ο κ. Θωμόπουλος.
Δεν αποκλείεται λοιπόν μέσα στην άνοιξη να ακούσουμε το καλό νέο των εγκαινίων του πολυπόθητου Δημοτικού κινηματογράφου της Πάτρας, ένα αίτημα πολλών κατοίκων και σινεφίλ αλλά και ομάδων κινηματογραφόφιλων της πόλης όπως η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας της Ελένης Δάσιου, η Κοινο-Τοπία, ο Γυμνός Οφθαλμός του Νίκου Καββαδία, κ.α.
*Να προσθέσουμε ακόμα πως ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων μετά την πρόσφατη επιτυχημένη όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς συνεργασία με την Πρεσβεία της Κίνας, με αφορμή την παρουσίαση της παράστασης του «China Anhui Art Troupe», ενός από τα διασημότερα σύνολα παραστατικών τεχνών της Κίνας, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, βρίσκεται σε διαδικασία ζυμώσεων και συνεργασίας και με άλλες πρεσβείες ξένων χωρών στην Ελλάδα ώστε να έρθουν κι άλλα αξιόλογα θεάματα στην πόλη της Πάτρας το επόμενο διάστημα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ