Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Στις καλένδες η αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ, σύμφωνα με τα μέλη ΔΕΠ

Πάτρα: Στις καλένδες η αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ, σύμφωνα με τα μέλη ΔΕΠΟπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ "η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Διοικούσας Επιτροπής με τη συμμετοχή των Κοσμητόρων και ενός εκλεγμένου μέλους ΔΕΠ αποτελεί ένα θετικό βήμα στη μεταβατική περίοδο προς την αυτοδυναμία. Όμως, δεν θα πάψουν οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ να αποτελούν μειοψηφία (4 από τα 11 μέλη της ΔΕ) ενώ αυτή η 'μεταβατική περίοδος' παραμένει χωρίς ορατό τέλος και με μια αντιδημοκρατική πρόβλεψη που ουσιαστικά λέει: Το ΕΑΠ θα καταστεί αυτοδιοικούμενο Ίδρυμα όταν αποφασίσει η διορισμένη ΔΕ και αν αποφασίσει ο Υπουργός Παιδείας. Στην πράξη: στις καλένδες!!!".

Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ ο Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ, σημειώνει στην ανακοίνωση τα εξής:

Α. Η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου προκάλεσε σειρά αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων στα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ που για μια ακόμη φορά ανέμεναν μια τολμηρή πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αυτόνομης λειτουργίας του Ιδρύματος. Αναμέναμε ότι παρά το τραγικό λάθος του παρελθόντος να ανασταλεί η αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ, μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα πεπραγμένα της Διοικούσας Επιτροπής και τα οποία δεν έχει καμία αξία να επαναλαμβάνουμε, θα είχε γίνει πλέον πλήρως αντιληπτό ότι η παρουσία μιας διορισμένης ΔΕ και ο σφιχτός εναγκαλισμός του ΕΑΠ από το Υπουργείο Παιδείας ούτε παραγωγικός ούτε αποτελεσματικός μπορεί να είναι. Σε μια εποχή που τίθενται ερωτήματα αναβάθμισης ΑΕΙ και αναδιαμόρφωσης του χάρτη των Πανεπιστημίων με συγχώνευση Ιδρυμάτων, η διατήρηση ενός ήδη καταξιωμένου Πανεπιστημίου στο καθεστώς της 'επιτροπείας' προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της: Τα μέλη ΔΕΠ και μαζί τους τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (όπως οι χιλιάδες φοιτητές του και οι εργαζόμενοι) που δεν συμμετέχουν στην διοίκηση του ΕΑΠ εξαιτίας της 'ιδιόμορφης' διοικητικής κατάστασης διατυπώνουν τις έντονες ανησυχίες τους για το μέλλον τους και για την αξία ενός πτυχίου από ένα Ίδρυμα που με κάθε τρόπο και ευκαιρία εξαιρείται από αυτά που ισχύουν για όλα τα άλλα Πανεπιστήμια.

Β. Σε αυτό το Νομοσχέδιο γίνεται για μια ακόμη φορά ρητή εξαίρεση του ΕΑΠ από τις προϋποθέσεις αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων του άρθρου 6 ενώ ήδη με αποφάσεις της ΔΕ του ΕΑΠ βάλλονται διαρκώς και αδικαιολόγητα τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ. Ενδεικτικά:

1. Εξαιρέθηκαν τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ από την παροχή αμειβόμενου υπερωριακού διδακτικού έργου προς το στο ίδρυμα που υπηρετούν όταν μεγάλο μέρος των συναδέλφων τους πράττουν ακριβώς αυτό συμπληρώνοντας τα εισοδήματά τους εργαζόμενοι για το ΕΑΠ, όπως προβλέπει και το συζητούμενο νομοσχέδιο. Το γεγονός αυτό καθιστά τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ οικονομικά και ακαδημαϊκά παρίες της ακαδημαϊκής κοινότητας .

2. Διακόπηκε η διανομή στους φοιτητές συγγραμάτων όπου τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ είναι συγγραφείς ή συν-συγγραφείς.

3. Λαμβάνονται αποφάσεις αντίθετες από εκείνες που εισηγούνται οι Σχολές του ΕΑΠ.

Γ. Θυμίζουμε βέβαια ότι ήδη η απαράδεκτη διοικητική κατάσταση έχει οδηγήσει πολλά μέλη ΔΕΠ σε μετακίνηση σε άλλα ΑΕΙ ή και το εξωτερικό, ενώ δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις ΔΕΠ και το περιβάλλον εργασίας δεν παρέχει κίνητρα για την προσέλκυση αξιόλογων συναδέλφων από άλλα Πανεπιστήμια. Το ΕΑΠ είναι καταδικασμένο να φθίνει και να μαραίνεται έως ότου κλείσει.

Δ. Τέλος, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την στελέχωση του Ιδρύματος με διοικητικό προσωπικό. Οι διατάξεις του συζητούμενου σχεδίου νόμου προβλέπουν την πρόσληψη προσωπικού ΙΔΟΧ του οποίου η δαπάνη της μισθοδοσίας θα, καλύπτεται αποκλειστικά και εξ' ολοκλήρου από ίδιους πόρους του Ιδρύματος. Επισημαίνουμε ότι η λύση που έχει επιλεγεί δεν διασφαλίζει την πρόσληψη του έως σήμερα απασχολούμενου προσωπικού ενώ προβλέπεται ως απώτατο όριο διατήρησης του τρέχοντος καθεστώτος απασχόλησης για τους ήδη εργαζόμενους η 30/4/2018.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ